Skapa en hemsida åt ett företag

Skribent: Linus Pierre Mar 03 2023 September 20, 2023

Skapa en hemsida åt ett företag

Det finns många olika tillvägagångssätt för att publicera en helt egen hemsida på internet.

Vi kommer belysa följande sätt…

  • Använda en hemsidebyggare
  • Använda en CMS (wordpress till exempel)
  • Anlita en webbyrå

…Dessa är de absolut vanligaste sätten att gå tillväga för att skapa en egen hemsida.

TribuSoft är en SEO byrå i Stockholm.

Vad är en hemsidebyggare?

En hemsidebyggare är en tjänst så som Heymo eller hemsida24. Vi kan se dessa som verktyg för att skapa hemsidor utan att faktiskt kunna skriva kod. Dessa program möjliggör att du endast behöver välja ett tema och byta ut bilder samt text. Därefter är din hemsida klar.

Dessa tjänster brukar vi säga är de absolut enklaste att använda.

Nackdelarna är givetvis att du blir väldigt begränsad i vad du faktiskt kan ha på hemsidan. Vidare kommer din hemsida inte heller vara unik då vem som helst kan välja samma tema och gå live med deras hemsida.

Å andra sidan kan många argumentera för att det inte längre finns helt unika hemsidor längre då de allra flesta finner inspiration av redan utvecklade hemsidor.

För delen med en sådan tjänst är att du på noll tid kan ha en färdig företagshemsida eller informationshemsida.

Att använda ett CMS ramverk

På senare tid har framförallt WordPress blivit oerhört populärt för många privatpersoner så väl som webbyråer när de utvecklar hemsidor.

Med all rätt.

WordPress är ett fenomenalt bra verktyg eftersom att det finns så många som använder det idag. Detta medför att smarta plugins släpps varje dag som underlättar arbetet för dig.

Exempelvis finner du nu plugins för att integrera klarna till din e-handel med ett par klick.

Detta är otroligt effektivt. Vi på Tribusoft har tidigare erfarenhet av att manuellt integrera betalningssystem på hemsidor. Detta är tidskrävande och kräver en högre grad av teknisk kompetens.

Vidare finns det 1000 tals gratis teman som du kan välja ifrån. Betydligt många fler än vad som brukar finnas hos hemsidebyggare.

Ett par anledningar till att vi anser att WordPress är den bästa CMS:en för privatpersoner

Den enkla användare hanteringen

När det gäller att hantera och underhålla en hemsida har WordPress många fördelar. För det första kan du börja använda WordPress direkt efter att installationen är klar.

Många webbhotell erbjuder dessutom one-click installers, vilket innebär att du installerar wordpress ett fåtal klick. För det andra kan wordpress användas och hanteras av vem som helst även utan teknisk kunskap eller kodningskunskap.

Med WordPress kan du skapa enkla till komplexa anpassade hemsidor och det faktum att det är lätt att använda med en intuitiv backend (instrumentpanelen) gör att du kan hantera den begränsade instruktioner.

Är allt guld och grön skog när det kommer till WordPress?

Som i de allra flesta fall är svaret nej. Det finns även en del bekymmer som kommer med att använda WordPress.

Det första löper du mycket större risk för att bli utsatt av en hacker attack. Det är ett känt att gamla plugins ska alltid försökas rensas bort för att undvika sådana attacker. Problemet är att övertid blir det allt svårare att hålla reda på vad som är okej och vad som behöver av installeras.

Vidare tenderar wordpress installationer att bli väldigt långsamma om du inte vet hur man optimerar installationen.

Detta blir bekymmersamt om du vill arbeta med SEO för din hemsida, vilka de allra flest vill under år 2019.

Tar vi denna hemsida som exempel: Renochfino.se, de är ett städföretag i Stockholm som erbjuder tjänster inom trappstädning, byggstädning i Stockholm och kontorsstädning. De har byggt deras hemsida i en wordpress installation.

Eller denna sida som exempel, även den som är en mycket enkel webbsida har problem med hastighet.

Bekymret det står framför är deras hastighet på hemsidan. Google har sedan länge talat för en snabb hemsida är ett måste ur ett SEO perspektiv.

Idag har de en pagespeed på 16 enligt Pagespeed Insights.

Detta är nu en perfekt övergång till vårt sista ämne.

Ta hjälp av en webbyrå

I detta verkliga exempel kommer vi på Tribusoft att optimera deras hemsida utefter alla konstens regler. Vårt mål är att lyfta hemsidan från 16 till över 90.

Detta kommer medföra en bra skjuts på SERPEN för renochfino.

Min rekommendation på om man ska anlita en webbyrå eller inte, brukar oftast vara snarlikt detta verkliga exempel.

Många gånger finns det inte hur mycket resurser som helst för ny startade bolag.

Det blir därför enkelt att försöka spara in på dessa poster. Vilket är förståeligt, framförallt när det finns 1000 tals guider på hur du på ett enkelt sätt kommer igång med en hemsidebyggare eller wordpress.

Därför brukar jag alltid säga att starta själv och när du behöver hjälp med de lite mer avancerade uppgifterna så som renochfino.se står in framför, anlitar du en webbyrå.

Skulle du vilja ha rådgivning av oss på Tribusoft eller hjälp med att utveckla en hemsida, hjälper vi gärna till med det.