Teknisk SEO – Vad är det och varför är det viktigt?

Skribent: Alexander M. Sandvik Oct 12 2023 March 14, 2024

Teknisk SEO – Vad är det och varför är det viktigt?

Introduktion till teknisk SEO

Teknisk SEO är en av de mest kritiska aspekterna av sökmotoroptimering. Medan on-page SEO fokuserar på att optimera innehållet för relevanta sökord och off-page SEO handlar om att bygga auktoritet genom backlinks, fokuserar teknisk SEO på webbplatsens infrastruktur. Det handlar om att säkerställa att sökmotorer enkelt kan crawl’a, indexera och tolka webbplatsens innehåll. En tekniskt optimerad webbplats ger en bättre användarupplevelse, vilket i sin tur kan leda till bättre rankingar i sökresultaten. Det är grunden som gör att de andra SEO-strategierna, som on-page SEO, kan fungera effektivt.

Inled en dialog Våra tjänster

Webbplatsens struktur och arkitektur

Webbplatsens struktur spelar en avgörande roll för både användare och sökmotorer. En välorganiserad webbplats med en logisk URL-struktur gör det enklare för sökmotorer att hitta och indexera sidor, vilket kan förbättra din synlighet i sökresultaten.

För användare betyder en klar sidhierarki att de snabbt och enkelt kan navigera på webbplatsen och hitta det de letar efter. Detta kan minska avvisningsfrekvensen och öka tiden på sidan, vilket är positiva signaler till sökmotorer.

Brödsmulor, eller navigationsstigar, är en annan viktig aspekt av webbplatsens struktur. De ger användarna en vägledning om var de befinner sig på webbplatsen och hur de kan gå tillbaka till tidigare sidor eller huvudkategorier. För sökmotorer ger brödsmulor ytterligare kontext om webbplatsens struktur och innehåll.

Mobiloptimering

I dagens digitala landskap är mobilanvändning inte bara vanligt, det är normen. Över hälften av all webbtrafik kommer från mobila enheter, vilket understryker vikten av att ha en mobiloptimerad webbplats. En mobilvänlig webbplats ger en bättre användarupplevelse, vilket kan minska avvisningsfrekvensen och öka konverteringsfrekvensen. Google har också infört en “mobile-first” indexering, vilket innebär att den mobila versionen av din webbplats nu är den primära versionen som Google indexerar och rankar. Detta betyder att om din webbplats inte är mobiloptimerad, kan det negativt påverka din ranking i sökresultaten. Att säkerställa att din webbplats är responsiv, dvs. att den anpassar sig efter skärmstorleken på den enhet som används, är därför avgörande.

Laddningstider och sidprestandag

Webbplatsens hastighet är en av de mest kritiska faktorerna för användarupplevelsen. En långsam webbplats kan avskräcka besökare, öka avvisningsfrekvensen och negativt påverka din konverteringsfrekvens. Dessutom tar sökmotorer som Google hänsyn till sidans laddningstid när de bestämmer ranking i sökresultaten. För att säkerställa att din webbplats laddas snabbt, rekommenderas det att använda verktyg som Google’s PageSpeed Insights. Detta verktyg identifierar flaskhalsar och ger rekommendationer för att förbättra laddningstiderna. Några vanliga metoder för att förbättra webbplatsens hastighet inkluderar bildoptimering (komprimering av bilder utan att förlora kvalitet), minimering av kod (ta bort onödig kod), och användning av Content Delivery Networks (CDN) som lagrar webbplatsens innehåll på servrar runt om i världen för snabbare åtkomst.

Ett exempel vi har utfört detta för är fr2000. Där vi har fokuserat speciellt på specifika undersidor så väl som hela domänen. Ett viktigt sökord för dem är “vad kostar iso certifiering“. Därför är det viktigt att inte glömma resten ut av webbplatsen, då många fokuserar på hastigheten enbart på startsidan.

 SSL och webbplatsens säkerhet

I en tid där dataskydd och integritet är i förgrunden, har webbplatsens säkerhet aldrig varit viktigare. SSL (Secure Socket Layer) är en krypteringsteknik som säkerställer att all kommunikation mellan användarens webbläsare och webbservern är säker. Webbplatser som använder HTTPS (den säkra versionen av HTTP) visas nu som “säkra” i de flesta webbläsare, vilket inte bara ökar besökarnas förtroende men också kan ge en liten rankingfördel i sökresultaten. Utöver detta skyddar SSL-certifikatet också webbplatsens data från potentiella cyberattacker.

Kontakta oss för hjälp med Teknisk SEO

Teknisk SEO kanske inte alltid är den mest glamorösa delen av sökmotoroptimering, men det är absolut grundläggande. Det är som husets grund; om det inte är stabilt, spelar det ingen roll hur vackert du inreder det. Om du behöver hjälp med SEO så uppmuntrar vi dig att kontakta oss på Tribusoft, vi är en SEO byrå i Stockholm som låter resultaten tala för sig själva.

Vad väntar du på? Kontakta oss redan idag!

Vill du höra hur vi kan hjälpa dig?

Vill du höra hur vi kan hjälpa dig?