Lokal SEO: En guide till att öka synligheten för ditt företag

By Alexander May 04 2023

Lokal SEO är en viktig del av digital marknadsföring för små och lokala företag. Det handlar om att optimera din närvaro online så att potentiella kunder hittar dig när de söker efter produkter eller tjänster som du erbjuder i ditt geografiska område. I denna guide kommer vi att titta på vad lokal SEO är, varför det är viktigt, och hur du kan förbättra din synlighet på Google.

Vad är lokal SEO?

Lokal SEO handlar om att förbättra din synlighet för sökningar som görs i ditt geografiska område, exempelvis Stockholm. Detta inkluderar att optimera din närvaro på Google Maps, Google My Business och andra webbplatser som erbjuder listor över lokala företag. Målet med lokal SEO är att få ditt företag att synas högt upp i sökresultaten när någon söker efter en produkt eller tjänst som du erbjuder i ditt område.

Varför är lokal SEO viktigt?

Lokal SEO är viktigt då det är en marknadsföringskanal som ger dig tillgång till dina absolut bästa kunder. Det finns inget bättre än kunder som aktivt söker dina tjänster och som bor nära din verksamhet, då de är högst troliga att ta kontakt med dig eller komma förbi på ett besök och ge dig möjligheten att sälja in dina tjänster eller produkter.

Hur kan jag optimera min webbplats för lokal SEO? 

Att optimera sin webbplats för lokal SEO handlar först och främst om att skapa en tjänstesida som är specialiserad för både platsen och tjänsten och skriva ut tydligt på tjänstesidan att tjänsten är till för personer som söker (tjänst) i (ort).

Låt os ta ett exempel från en av våra kunder. De är en flyttfirma som erbjuder sina tjänster runtom i hela Sverige, istället för att skapa en sida där det står “flyttfirma i hela Sverige” har vi optimerat flera tjänstesidor för att dem ska kunna ranka i varje ort som folk söker efter en flyttfirma. Tex : Flyttfirma Örebro, vilket är deras huvudkontor.

Vår kund flyttfirma-malardalen.se har alltså optimerats med lokal SEO för alla deras arbetsområden så att de ska synas både lokalt och nationellt.

Optimera din GMB för lokal SEO & maps

I det lokala sökresultatet så finner man ofta kartor i rankingen med olika företags Google business profiler. Därför är det även bra att optimera sin Google business profil (GMB) för att synas och få ta del av synligheten i kartorna.

Hur optimerar man GMB?

Att optimera sin företagsprofil i Google gör du genom att se till att den först och främst är komplett. Fyll i all information om ditt företag och se till att ingenting som Google frågar efter är tomt.  Vilka tjänster ni erbjuder, vad för företag ni är, era öppettider, en lång och en kort beskrivning av företaget, lägg till bilder, länka er hemsida, fyll i kontaktinformation, betalningsmetoder, med mera.

Detta ska ni göra då Google ser en komplett profil som ett mer seriöst företag och kommer prioritera er i sökresultatet över ofullständiga profiler.

Hur rankar Google sökresultatet för kartor?

De viktigaste faktorerna för Googles kartplaceringar är följande:

Vart söker du ifrån?

Om du söker efter ett företag så kommer Google i första hand prioritera företag som ligger närmast dig som söker.

Är företagsprofilen komplett?

En komplett företagsprofil är som tidigare nämnt väldigt viktigt och kommer ge dig förtur i rankingen över företag som inte har en komplett profil.

Är företaget aktivt?

Detta mäter Google genom om du svarar på recensioner som görs av ditt företag och hur lång svarstid du har. Ett företag som svarar på sina recensioner snabbt och har bra kundkontakt är en stark signal för ett seriöst företag.

Finns det bilder i profilen? (Geotag)

För Google är det viktigt att det finns bilder på företaget, men förutom att du har bilder är det även viktigt att bilderna kommer från just ditt företag. Google kollar så att det inte är foton tagna från fotobanker och även vart fotot är taget. Det är fördelaktigt att ta sina bilder själv eller att tagga om sina bilder med en geografisk tagg som visar att bilden kommer från ert företags adress.

 

Vill du ta din E-handel eller tjänsteföretag till nästa nivå?

Vi på TribuSoft har erfarenheten och kunskaperna som krävs för att hjälpa dig ta din E-handel eller tjänsteföretag till nästa nivå genom SEO & Google Ads. Kontakta oss och berätta om dina önskemål så ger vi dig en skräddarsydd offert på de tjänster du efterfrågar.